Rakentaminen helpoksi

Hirsirakentaminen – Perinteikästä puurakentamista

Nykyaikainen hirsirakentaminen on suhteellisen helppoa. Varsinkin jos hirret valmistetaan koneiden avulla, saa hirret toimitettua asiakkaalle nopeallakin aikataululla. Perinteisesti hirsirakentamisessa tehdään ainakin rakennuksen kantavat rakenteet hirrestä. Hirren päälle voi toki vielä käyttää muitakin materiaaleja asiakkaan toiveet huomioiden.

Suomessa hirsirakenteita on tehty jo tuhansia vuosia, joten laatuun voi luottaa aivan 100 prosenttisesti. Perinteinen hirsitalo ei siis ole mikään uusi juttu. Kuitenkin nykytekniikalla hirsirakentaminen on huomattavasti nopeampaa, kuin esimerkiksi tuhat vuotta sitten.

Perinteisesti hirsirakentaminen aloitetaan kaatamalla sopivat puut. Paras aika puunkaatoon on usein kevättalvella, jolloin puut ovat kuivia. Seuraava vaihe on veistää hirret joko käsin, tai koneellisesti, jonka jälkeen ne kuivatetaan. Kun hirret ovat kuivuneet kunnolla, voi hirsitalon rakentaminen alkaa.

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää hirsirakentamisesta. Meidän kautta on mahdollista hankkia hirsimökit, hirsiset piharakennukset ja pihasaunat, hirsiset autotallit ja monet muut hirsirakennukset.

Hirsi sopii monenlaisiin rakennuksiin

Esimerkiksi kaunis hirsimökki sopii erinomaisesti suomalaiseen maalaismaisemaan. Hirsitalot ovat näyttäviä, ja myös hyvin kestäviä. Hirsirakennus suunnitellaan ja rakennetaan yleensä täysin asiakkaan tarpeen mukaisesti.

Rakennuksen ominaisuuksiin ja ulkonäköön vaikuttaa eniten valittu hirsityyppi, jonka lisäksi toki ulkoasuun vaikuttaa myös valittu talomalli.

Rakennuksissa käytettävät hirsityypit voidaan jakaa esimerkiksi:

  • Pyöröhirsiin
  • Lamellihirsiin
  • Pelkkahirsiin

Pyöröhirsi on yleensä muotoiltu joko koneellisesti, tai käsin. Lamellihirsi taas on puutuote, joka on valmistettu liimaten useampaa lamellia yhteen. Pelkkahirsi sen sijaan veistetään usein perinteisesti käsin käyttäen pelkkakirvestä, ja sen muotoilu on tasasivuinen.

Hirsirakenne vaikuttaa siis pääosin rakennuksen ulkonäköön. Suomessa käytetyt hirret on valmistettu usein kuusesta tai männystä. Joskus vastaan voi tulla myös haavasta tehtyjä hirsirakennuksia.

Meiltä Kiinteistötuotanto Lammi:sta saat vankalla ammattitaidolla apua niin omakotitalon, kuin mökin hirsirakentamiseen. Kysy rohkeasti neuvoa, niin suunnitellaan unelmiesi hirsirakennus yhdessä.

Valitse oikeanlaiset hirret rakentamiseen

Jos vielä mietityttää minkälaiset hirret sopisi omaan rakentamiseen, saat Kiinteistötuotanto Lammi:sta apua kysymyksiisi. Erilaiset hirret on kuitenkin helppo luokitella pääasiallisen käyttötarkoituksensa mukaisesti.

Esimerkiksi loma-asuntoihin, latoihin ja varastoihin sopii hyvin pyöröhirsi. Asuin-, loma-, ja esimerkiksi saunarakennuksiin käy mainiosti pelkkahirret eli tasasivuiset hirret.

Käytännöllisyyttä miettiessä voi huomioida esimerkiksi sen, että pelkkahirsisen talon seinille on helpompi kiinnittää esimerkiksi kaapistoja. Niiden pinta on paljon tasaisempi verraten pyöröhirteen.

Hirren painuminen

Eniten painuvat hirret on pyöröhirsiä, kun taas vähiten painuu lamellihirsi.

Kun taas rakennetaan pystyhirsirakennus, on sen huomattava etu hirren painumattomuus. Yleisesti kuitenkin nykyajan hirsirakennukset rakennetaan kaikki vaakaan. Vaakaan rakennettuna hirsi myös painuu tiiviiksi ajan myötä, jota ei pystyhirsirakennuksessa tapahdu.

Mitkä ovat hirsirakentamisen hyödyt?

Puu on uusiutuva luonnonvara, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää rakentamisessa aina, kun se on mahdollista. Hirrethän valmistuvat usein myös kotimaisesta puusta. Nämä molemmat seikat pienentävät rakentajan, sekä itse rakennuksen hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Hirsitalon etuna on myös sen erinomainen rakenne. Jos seinä koostuu pelkästä hirrestä, on seinä tällöin yksikerroksinen rakenne. Tällöin esimerkiksi rakenteisiin ei muodostu yhtä helposti kondensaatiota, joten sen riski homehtua on pienempi. Hirsirakenne ei siis aiheuta oikein rakennettuna sisäilmaongelmia.

Kun hirsirakennusta huolletaan ja hoidetaan oikein, voi rakennus kestää hyvänä jopa satoja vuosia.

Hirrestä rakennettu talo pitää hyvin myös lämmön sisällä, säästäen näin huomattavasti sähkölaskuissa. Tämä on varsinkin nykypäivänä monelle tärkeä seikka, kun aletaan miettimään kestäviä ratkaisuja.

Kun harkinnassa on siis mahdollisimman kestävä ja energiatehokas rakennus, voisi hirsirakennus olla oiva valinta omaankin tarpeeseen. Kiinteistötuotanto Lammi auttaa mielellään kaikissa hirsirakentamiseen liittyvissä asioissa.

Etusivu » Palvelut » Hirsirakentaminen